TERARYUM ŞEKİLLERİ

TERARYUM ŞEKİLLERİ
TERARYUM ŞEKİLLERİ

TERARYUM ŞEKİLLERİ

Seçeceğiniz cam vazonun şeklinde en önemli faktör ilk olarak kendi zevkiniz olacaktır. Günümüzde değişik zevklere hitap edecek, klasik, modern ve değişik şekillerde birçok model mevcuttur. Bu malzemeleri hem evinizde kullanmadığınız cam eşyalardan hem de piyasadan satın alabileceğiniz noktalardan temin edebilirsiniz.

İlk başlayanlar için ince ve dar teraryumlar pek tavsiye edilmez. Bu tür camlarda çalışmak hem daha zorken hem de kullanılması gereken malzemelerin daha ufak olması gerekecektir. Bu yüzden yeni başlayanlar için tabanı geniş, elinizin rahat hareket etmesini sağlayacak modeller öneririz. Dar ve küçük teraryumlarda çalışmak için cımbız, pense ve ahşap çubuklar gibi yardımcı malzeme kullanmanız gerekecektir.

Teraryumun yüksekliği de önemlidir. Standart sukkulent bitkileri için 7 – 10 cm arasında bir yetişme oramı karışımı gerekecektir. Bu yükseklikten daha alçak cam ürünlerde yapılacak olan çalışmalar bitki sağlığı için gelecekte tehdit oluşturacaktır.

Terariumun kapağı açık mı olacak kapalı mı olacak? 15 dakikalık bir yaz güneşinin altında kalan kapağı kapaklı bir terarinium, içindeki bitkiler dayanıklı sukulentler bile olsa çok ciddi bir zarar görürler, bu yüzden direk güneş ışığı olan ortamlarda terariumların kapakları her zaman açık olmalıdır. Unutmayın ki kapalı terariumlarda nem birikmesi olacaktır. Bu yüzden bu tür terariumlar da kullanılacak olan bitkilerin, neme ve durağan havaya dayanıklı bitkiler olması gerekecektir. Bu terariumlar için ideal bitkiler, yosunlar, eğreltiler ve tropikal ev bitkileri olabilir. Kapalı terariumlarda orkideler, sukulentler, havai köklü bitkiler kullanmayın çünkü bu bitkiler uzun süre taze hava olmadan yaşayamazlar.